Söök

Restoranide ja kohvikute hinnad Balil võivad olla väga kõrged või ka väga madalad. Kui tahad oma reisi eelarvet Balil kontrolli all hoida ja mitte üle piiri minna, siis loe edasi.

Toidud Balil on väga erineva hinnaga ning kõige suurem faktor kindlasti on, kas tahad jääda endale tuntud toitude juurde Euroopalikes köökides, proovid kohalikku kuisiini või kokkad ise.

Bali restoranides võib toidule lisanduda kuni 21% makse. See, kas toidule on lisatud menüüs juba maksud või mitte on tavaliselt kirjas menüü all servas.

Kohalikud turistide alast väljas olevad söögikohad ei küsi tihtipeale üldse makse. Euroopaliku köögiga ning turistialas olevad restoranid jällegi lisavad peaaegu alati 21% maksudes sellele, mis menüüs kirjas.

Maksudega tuleb olla ettevaatlik ja kindlasti kontrollida enne söögi tellimist, sest võivad lisanduda üsnagi suured ebameeldivad üllatused.

Kohalik toit

Indoneesia ja Bali kohalikud toidud on kindlasti kõige odavamad toidud, mida restoranides ja kohvikutes süüa.

Kohalik toit ei ole tavaliselt parem kõige viisakamas ja kenamas restoranis vaid just nendes kohtades, mida sa tee ääres näed ja mis on rahvast täis.

Tihtipeale ei ole kõige legendaarsemates praetud riisi ning nuudli söömis restoranides menüüs suurt valikut peale nende põhiroa. Ning ka hinnad on väga soodsad.

Sellised söögikohad on enamasti just turistialadest eemal ning just kohalikkes elamispiirkondades. Nii et kui näed mõnda vähem viisakat ja väsinud söögikohta, mis on inimestest pungil, siis reeglina tasub sinna alati sööma minna.

Indoneesia rahvustoidud ning toidud mida kindlasti proovida on: ‘nasi goreng‘, ‘mie goreng‘, ‘gado-gado‘, ‘satay‘ ja ‘soto‘ ning Bali enda eripärased toidud ‘babi guling‘ ja ‘bebek betutu‘.

Neist kõige tuntum ja Indoneeslaste enda jaoks väga tähtis toit on ‘nasi goreng‘ ehk preatud riis, kuhu lisatakse igasuguseid kohalike juurvilju ja maitseaineid.

Kõiki neid toite leiab Balilt pea igalt poolt ning tihtipeale vaid sentide eest.

Et teaksid, kas maksad kohaliku toidu eest liiga palju või mitte, toon välja kohaliku toidu hinnad erineva hinnaklassiga restoranides:

  • Odav: kuni 1.50€ põhiroog
  • Keskmine: kuni 2.50€ põhiroog
  • Kallis: kuni 4€ põhiroog või mõnes kohas isegi rohkem

Odavaid kohad on tavaliselt turistitsoonist natuke väljas. Keskmine ja kallis neile, kes kaugemale liikuda ei viitsi.

Euroopalik köök

Kui ei taha uut kuisiini proovida või kardad mõne kõhuviiruse pärast, pead olema valmis maksma vähemalt kaks korda kallimat hinda toidu eest.

Kui kohaliku toiduga ei määranud hind toidu kvaliteedi, siis Euroopaliku köögiga restoranides on see vastupidi. Odavalt midagi head on pea võimatu leida. Isegi kõige kohutavam pitsa maksab kaks korda rohkem kui kohalik toit.

Praekartuleid, kohupiima ning kartulisalatit ei tasu otsida. Euroopalik köök tähendab enamasti veiseliha, kanafileed riisi või kartulipudruga, pitsat, wrappe jne.

Kui kõhuga on probleeme või kõht on tundlik, siis soovitan süüa kohalikku suppi ‘soto ayam, mis meie mõistes on põhimõtteliselt kanasupp. See ei ole ka vürtsine enamasti kuigi igaks juhuks võib mainida, ‘not spicy’.

Ise kokkamine

Ise süüa tegemine on kindlasti kõige odavam võimalus, kui on olemas köök või gaasipliit.

Kõige-kõige odavam võimalus elamiseks on käia hommikuti kohalikul turul ning osta terve päeva kaup sealt ning kohalikega natuke hinna üle vaielda. Aga selleks peab ka tihti kohutavalt varakult ärkama, turud avatakse reeglina kell 6 hommikul ning parimad asjad ostetakse juba varakult ära.

Lihtsam ja mugavam viis on käia lähimas toidupoes ning sealt oma saadused osta. Soovitan küsida kohalikult öömaja omanikult või hotelli töötajatelt kohaliku toidupoe asukohta, sest ise otsida on keeruline kõigi valikute seast ning raske aru saada, milline on kohalik ja milline välismaakett. Kohaliku toidupoeketid on tihtipeale kõvasti soodsamad.

Põhiliste toidu- ja esmatarbekaupade hinnad leiad siit.

Kohvikud

Bali on tuntud oma lahedate ja mõnusate kohvikute poolest, aga igapäevane kohvikutes istumine võib väga kalliks maksma minna.

Balil tänavatel ringi sõites või kõndides jääb tihti silma erinevad kohvikud, mis oma laheda kujunduse ning ilusate söökide ja kohvidega sisse kutsuvad. Soovitan kindlasti külastada mõnda neist ning proovida Bali kohalikku luwak kohvi, aga kui eelarve on limiteeritud, siis tihe kohvikutes istumine toob kaasa suuri kulutusi.

Keskmine kohvi peatänavatel ja populaarsetes kohvikutes maksab 2-3€. Sinna kõrvale saiake 4-6€. See teeb 6-9€ ning sinna lisanduvad veel ka maksud.

See võib-olla ei tundu suur summa mõnele, aga Bali kohta on see palju ning tihtipeale ei saa sellest saiakesest kõhtu täis ning ostad sealt veel midagi või istud kohvikus natuke pikemalt ja võtad veel ühe kohvi või mõne värske mahla, mille saaks mujalt 3 korda odavamalt.

Kohvikud Balil on lahedad ja mõnusad kohad istumiseks ja aja nautimiseks, aga tuleb olla ettevaatlik kulutamisega.